Pas op voor de Engelse ziekte

Er zit een groot verschil tussen twintig jarigen en twintigjarigen. Dat zie je het best bij twintig twintigjarigen. Het komt allemaal door die brede balk onderaan je toetsenbord, ook wel de spatiebalk genoemd. Dat is de balk waarop vandaag de dag veel te veel op wordt getikt.

Het onjuist (lees: overmatig) gebruik van spaties wordt ook wel de Engelse ziekte genoemd, omdat de Engelse taal nu eenmaal veel vaker woorddelen van elkaar scheidt dan onze Nederlandse taal. Overigens meldt Wikipedia dat er nog meer dan vreemd taalgebruik onder de term ‘Engelse ziekte’ valt, maar ik houd het hier toch maar even bij onjuist spatiegebruik.

Die Engelse ziekte heeft een grote vlucht genomen sinds internet gemeengoed werd. Het is nu al zo erg dat als je een lang Nederlands woord intikt in het zoekveld bij Google, die vermaledijde zoekmachine de suggestie doet dat je het maar anders moet proberen…

Engelse ziekte - waterkraanleertje
Eigenlijk zou hier ‘leertje’ ook voorzien moeten zijn van een spatie. Dan was ik wel benieuwd naar wat ik ervan zou opsteken.

Waarom is een onjuiste spatie een ernstige fout?

Mensen die fouten maken bij het gebruik van spaties zullen altijd aanvoeren ‘dat het toch niet zo erg is’. ‘Je snapt toch wat ik bedoel?’ Ja, inderdaad, meestal snap ik wel wat je bedoelt. En soms is je fout om te glimlachen. Maar veel vaker overtuig je me ervan dat je je vak niet beheerst. Wat te denken van een SEO-tekstschrijver die zich aanbiedt als ‘SEO tekstschrijver’? Ga jij straks op mijn site schrijven dat mensen rode wijnglazen kunnen kopen? Of een cursus naakt schilderen kunnen volgen?

Als mensen om je website (of stoepbord, Facebookbericht, etc.) moeten glimlachen is dat soms goed, maar als het komt door een foutief spatiegebruik kan je dat klanten kosten. Die mensen twijfelen aan je zorgvuldigheid. En dat wil je niet.     

P.S. een website die volledig is gewijd aan het onjuist spatiegebruik, is www.spatiegebruik.nl. De site wordt helaas niet meer bijgehouden, maar via Twitter zijn de nieuwste spatiemissers nog wel te volgen.